Cum să citești corect marcajele de pe anvelope

Când vine vorba de siguranța și performanța vehiculului tău, anvelopele joacă un rol esențial. Alegerea și întreținerea adecvată a anvelopelor sunt cheia pentru o experiență de condus sigură și eficientă. Pentru a face aceste alegeri informate, este important să înțelegi cum să citești corect marcajele de pe anvelope. Iată ce trebuie să știi:

1. Latimea anvelopei (ex. 205):

Prima cifră din marcajul anvelopei reprezintă lățimea acesteia în milimetri. În acest exemplu, lățimea anvelopei este de 205 milimetri. Este important să alegeți o lățime potrivită pentru vehiculul dvs. și pentru condițiile de conducere.

2. Raportul de aspect (ex. 55):

A doua cifră din marcaj reprezintă raportul de aspect sau înălțimea peretelui lateral al anvelopei raportată la lățimea sa. În exemplul dat, raportul de aspect este de 55, ceea ce înseamnă că înălțimea peretelui lateral este de 55% din lățimea totală a anvelopei.

3. Diametru jantei (ex. 16):

A treia cifră din marcaj este diametrul interior al anvelopei, măsurat în inci. În acest exemplu, diametrul jantei este de 16 inci. Asigurați-vă că alegeți anvelope care se potrivesc cu dimensiunea jantei vehiculului dvs.

4. Indicele de viteză (ex. H):

Marcajul de viteză indică viteza maximă la care anvelopa este proiectată să funcționeze în siguranță. De exemplu, litera „H” indică o viteză maximă de 210 km/h. Este important să alegeți anvelope cu un indice de viteză potrivit pentru tipul de vehicul și stilul de condus.

5. Indicele de sarcină (ex. 91):

Indicele de sarcină indică greutatea maximă pe care o anvelopă o poate susține în condiții de siguranță. În acest exemplu, indicele de sarcină este de 91, ceea ce înseamnă că anvelopa poate susține o sarcină maximă de 615 kg. Asigurați-vă că alegeți anvelope cu un indice de sarcină adecvat pentru greutatea vehiculului dvs.

6. Codul DOT:

Pe fiecare anvelopă, veți găsi un cod DOT (Department of Transportation) care indică data fabricării anvelopei. Acest cod constă din patru cifre, unde primele două reprezintă săptămâna și ultimele două reprezintă anul fabricației. De exemplu, „0519” indică că anvelopa a fost fabricată în săptămâna 05 a anului 2019.

7. Simboluri și marcaje suplimentare:

În plus față de cifrele de bază, anvelopele pot avea și simboluri sau marcaje suplimentare care indică caracteristici specifice, cum ar fi rezistența la alunecare pe carosabil umed (marcajele M+S sau M/S), rezistența la zăpadă (marcajele montane cu fulgi de zăpadă) sau eficiența energetică (marcajele pentru economie de carburant).

Este important să citești și să înțelegi toate aceste marcaje atunci când achiziționați sau schimbați anvelopele vehiculului dvs. Alegerea anvelopelor potrivite pentru condițiile dvs. de conducere și pentru vehiculul dvs. este esențială pentru siguranța și performanța vehiculului. De asemenea, nu uitați să monitorizați starea și presiunea anvelopelor în mod regulat pentru a vă asigura că acestea funcționează în siguranță și eficient.

Recommended For You

About the Author: Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *