Sfaturi pentru a crea un colț de lectură relaxant

Un colț de lectură bine amenajat poate fi sanctuarul tău personal, locul unde te poți retrage pentru a te bucura de o carte bună și de momente de liniște. Următoarele sfaturi te vor ajuta să creezi un spațiu perfect pentru lectură, confortabil și relaxant.

Alegerea locației

Locația colțului de lectură este esențială pentru a crea o atmosferă propice relaxării.

 • Lumină naturală: Alege un loc lângă o fereastră mare, unde poți beneficia de lumina naturală. Lumina naturală nu numai că este benefică pentru ochi, dar creează și o atmosferă plăcută și caldă.
 • Zona liniștită: Optează pentru un colț al casei mai retras, departe de zgomotul și agitația zilnică. O zonă liniștită îți va permite să te concentrezi mai bine asupra lecturii și să te relaxezi.

Mobilier confortabil

Confortul este crucial atunci când vine vorba de un colț de lectură. Alegerea mobilierului potrivit te va ajuta să te bucuri de lectura ta fără a simți disconfort.

 • Fotoliu sau scaun: Alege un fotoliu sau un scaun ergonomic, cu o tapițerie moale și confortabilă. Asigură-te că are suport pentru spate și brațe pentru a-ți menține o postură corectă. Dacă preferi o opțiune mai relaxată, un șezlong sau un hamac poate fi o alegere excelentă.
 • Suport pentru picioare: Adaugă un suport pentru picioare pentru a-ți permite să te întinzi și să te relaxezi complet. Un ottoman sau un taburet poate adăuga un plus de confort.

Iluminatul adecvat

Iluminatul joacă un rol esențial în crearea unui colț de lectură plăcut. Alegerea surselor de lumină potrivite te va ajuta să eviți oboseala ochilor și să creezi o atmosferă confortabilă.

 • Lampa de citit: Investește într-o lampă de citit cu lumină reglabilă, care să îți permită să ajustezi intensitatea și direcția luminii. O lampă de podea cu braț ajustabil sau o lampă de masă sunt opțiuni ideale.
 • Iluminatul ambiental: Completează colțul de lectură cu surse de iluminat ambiental, cum ar fi lumânările LED sau lămpile de sare. Acestea creează o atmosferă caldă și relaxantă, perfectă pentru lectură.

Spațiu de depozitare

Un colț de lectură bine organizat necesită spații de depozitare practice și estetice.

 • Rafturi pentru cărți: Alege rafturi pentru cărți care se potrivesc stilului tău și spațiului disponibil. Rafturile deschise sunt ideale pentru a avea cărțile la îndemână și pentru a crea un decor interesant. Poți opta și pentru biblioteci încorporate pentru a economisi spațiu.
 • Măsuță laterală: Adaugă o măsuță laterală pe care să poți pune ceaiul, cafeaua sau alte băuturi preferate, precum și alte obiecte necesare, cum ar fi ochelarii de citit sau un carnet de notițe.

Elemente decorative

Elementele decorative adaugă personalitate colțului tău de lectură și contribuie la crearea unei atmosfere plăcute.

 • Perne și pături: Adaugă perne decorative și pături moi pentru a spori confortul și a adăuga un strop de culoare. Acestea te vor ajuta să te simți mai relaxat și vor crea un aspect primitor.
 • Plante de interior: Plantele de interior aduc un plus de prospețime și vitalitate colțului de lectură. Alege plante ușor de întreținut, cum ar fi suculentele, ferigile sau plantele aeriene.
 • Tablouri și postere: Decorează pereții cu tablouri, postere sau ilustrații care te inspiră. Alege imagini care reflectă gusturile tale și care contribuie la atmosfera relaxantă a spațiului.

Izolarea fonică

Pentru a te bucura de lectură fără întreruperi, este important să izolezi colțul de lectură de zgomotele externe.

 • Draperii groase: Folosește draperii groase pentru a bloca zgomotul și a crea un mediu liniștit. Draperiile pot, de asemenea, să regleze lumina și să contribuie la estetica generală a spațiului.
 • Covor moale: Un covor moale nu doar că adaugă confort, dar ajută și la reducerea zgomotului. Alege un covor care se potrivește cu decorul și care este plăcut la atingere.

Aromaterapie

Aromaterapia poate spori experiența de lectură, creând o atmosferă relaxantă și plăcută.

 • Difuzor de aromă: Folosește un difuzor de aromă pentru a răspândi uleiuri esențiale în colțul de lectură. Lavanda, mușețelul și ylang-ylang sunt câteva opțiuni excelente pentru relaxare.
 • Lumânări parfumate: Lumânările parfumate nu doar că adaugă un plus de lumină ambientală, dar și un miros plăcut. Alege arome care te relaxează și care se potrivesc preferințelor tale.

Muzica de fundal

Muzica de fundal poate crea o atmosferă plăcută și te poate ajuta să te concentrezi mai bine pe lectură.

 • Playlist-uri relaxante: Creează playlist-uri cu muzică instrumentală, ambientală sau sunete ale naturii. Muzica fără versuri este ideală pentru a nu distrage atenția de la lectură.
 • Căști cu anulare a zgomotului: Dacă locuiești într-un mediu zgomotos, căștile cu anulare a zgomotului pot fi o soluție excelentă. Acestea te vor ajuta să te izolezi de zgomotele externe și să te concentrezi pe lectură.

Personalizarea spațiului

Personalizarea colțului de lectură îl va face să se simtă cu adevărat al tău și te va încuraja să petreci mai mult timp acolo.

 • Obiecte personale: Adaugă obiecte personale, cum ar fi fotografii, suveniruri sau obiecte de artă care au o semnificație specială pentru tine. Acestea vor adăuga o notă personală și vor crea un spațiu unic.
 • Cărți preferate: Păstrează cărțile tale preferate la îndemână. Un colț de lectură este locul perfect pentru a-ți expune colecția de cărți și pentru a avea mereu ceva de citit la îndemână.

Rutina de lectură

Stabilirea unei rutine de lectură te va ajuta să te bucuri mai mult de colțul tău de lectură și să îți faci timp pentru lectură în mod regulat.

 • Timp dedicat lecturii: Alocă un interval de timp zilnic pentru lectură. Poate fi dimineața, înainte de a începe ziua, sau seara, înainte de culcare. Stabilirea unei rutine te va ajuta să îți faci timp pentru lectură chiar și în zilele aglomerate.
 • Lista de lectură: Creează o listă de lectură cu cărțile pe care dorești să le citești. O listă de lectură te va motiva să continui să citești și îți va oferi o direcție clară în alegerea următoarei cărți.

Ergonomia și postura

Menținerea unei posturi corecte este esențială pentru a evita disconfortul și durerile pe termen lung.

 • Suport lombar: Folosește un suport lombar pentru a-ți menține spatele într-o poziție corectă și pentru a preveni durerile de spate. Un pernuță lombară poate fi o soluție simplă și eficientă.
 • Poziționarea cărții: Folosește un suport pentru cărți pentru a menține cartea la nivelul ochilor și pentru a evita încordarea gâtului. Acest lucru este deosebit de util dacă petreci mult timp citind.

Crearea unui colț de lectură relaxant necesită planificare și atenție la detalii. De la alegerea locației și a mobilierului până la iluminat, decor și aromaterapie, fiecare element contribuie la crearea unui spațiu confortabil și plăcut. Urmând aceste sfaturi, vei putea să te bucuri de momente de lectură relaxante și să creezi un refugiu personal în propria casă.

Recommended For You

About the Author: ucenic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *